Kan magandning ge kontakt med ”gamla känslor” på ett negativt sätt?

Fråga

När vi undviker att djupandas/magandas lagras negativa känslor upp (ofta i magtrakten, vilket bekräftas av uttryck som fjärilar i magen, orosmage). Att flytta upp andningen i bröstkorgen kan ses som en flykt då vi inte vill komma i kontakt med obehagliga negativa känslor i nuet.
Kan det då bli negativa effekter när man börjar magandas och att man kan få kontakt med de ”gamla känslorna” på ett negativt sätt och göra att man mår dåligt i början, dvs kan det bli andra reaktioner förutom den positiva lugna effekten?

Öppen för kommentarer 0
Kundservice | Medveten Andning 2 år 1 Svar 544 visningar 0

Svar ( 1 )

 1. Ja det stämmer att det kan inträffa en form av känslomässig förstförsämring när man börjar andningsträna. Ungefär som att en person som slutar röka inte mår så bra i början utan vinsterna kommer efter ett tag. Samtidigt behöver det inte bli någon förstförsämring, det är väldigt individuellt.

  Om man börjar må sämre är mitt råd att göra något av följande fyra val:

  1. Hänga i som hittills och fortsätta andningsträna.
  2. Fortsätta andningsträna men inte lika mycket
  3. Andningsträna mer för att snabbare bli av med besvären
  4. Ta en paus från andningsträningen.

  Det sistnämnda gäller särskilt om förstförsämringen blir alltför besvärande. Välj det alternativ som passar dig, det finns inget rätt eller fel.

  Mer information om förstförsämring hittar du i artikeln: Kan andningsträning ge förstförsämring – https://www.medvetenandning.se/blogginlagg/kan-andningstraning-ge-forstforsamring/

Skriv ett svar