Wim Hof metoden

Fråga

Hej Anders,
Jag har en nyfiken fråga kring om du har hört något om ”Wim Hof metoden”? Och i så fall vad du tycker om den? Är det en vettig grej att testa rent andningsmässigt och biologiskt ?

Mvh
Emil

Öppen för kommentarer 0
Andersson 2 år 1 Svar 5434 visningar 0

Svar ( 1 )

 1. Svaret är redigerat.

  Hej Emil !

  Inom Medveten Andning pratar vi mycket om de sju goda andningsvanorna, där vi eftersträvar en långsam, låg och rytmisk andning som är in och ut genom näsan. Det får oss att slappna av och triggar parasympatikus, vårt lugn- och ro-system.

  Metoden som Wim Hof, även kallad The Iceman, lär ut går i mångt och mycket ut på det omvända, att ta stora andetag och andas forcerat och kraftfullt, ofta in och ut genom munnen. Det aktiverar kroppen och triggar sympatikus, vårt kamp- och flykt-system och ökar nivåerna av adrenalin och kortisol (stresshormon).

  Wim Hof metoden är otroligt populär och han är något av en rockstjärna i andningskretsar 🙂 Många som gör hans övningar upplever förbättrad hälsa.

  Koldioxid får oss att slappna av

  Många av oss andas för mycket, en låggradig form av hyperventilering. Denna andning ökar nivåerna av syre och sänker samtidigt koldioxidtrycket i kroppen. Syre tar vi in utifrån och koldioxid produceras i kroppen. Ett normalt koldioxidtryck är kopplat till avslappning. Exempelvis vid panikångest och flygrädsla är det vanligt att man får en påse att andas in genom, så att man återandas en del av utandningsluften. Utandningsluften innehåller ca 100 gånger mer koldioxid än inandningsluften och när vi återandas en del av denna luft så höjs naturligt nog koldioxidtrycket i kroppen och personen med panikångest eller flygrädsla blir lugnare tack vare ökad syresättning av hjärnan.

  I en studie hyperventilerade tolv friska läkarstudenter. Vid ena tillfället andades de vanlig luft och vid det andra tillfället innehöll luften fem procent koldioxid, dvs 125 gånger mer än normalt. Stresshormonet adrenalin ökade med hela 360 procent när de andades normal luft. Vid hyperventilering med koldioxidberikad luft var adrenalin-nivåerna oförändrade.

  När koldioxidtrycket var oförändrat, vilket inträffade när de andades koldioxidberikad luft, upplevde deltagarna ingen stress. Men ett lågt koldioxidtryck, vilket inträffade när de andades vanlig luft, leder alltså till en kraftig stress-respons. Koldioxid är vårt naturliga avslappningshormon.

  Mer information hittar du i artikeln – Koldioxidtrycket viktigare än blodtrycket

  Syrebrist ökar blodet syretransportförmåga

  När vi andas kraftfullt och forcerat à la Wim Hof så innebär det hyperventilering vilket sänker nivåerna av koldioxid. En övning som Wim Hof gjort populär är ”Tummo Inner Fire Breathing”, som utvecklats av Tibetanska munkar och något jag testat ett antal gånger. Efter övningen kan munkarna sitta i iskyla och smälta snön runtomkring sig eller torka nytvättade kläder.

  För ett tag sedan fastade jag och drack bara vatten. Efter 3 dygns fasta tänkte jag avsluta fastan med att tummo-andas. Men då övningen ger ett ökat adrenalin- och sympatikuspåslag som ”väcker upp” kroppen, blev jag så pass pigg efteråt att jag beslöt mig för att fortsätta fastan ytterligare en dag. Något som förvånade mig då innan tummo-andningen var ganska trött på att fasta och längtade efter mat.

  Tummo-övningen innebär att man andas 30 stora andetag in genom näsan och ut genom munnen. På det 30:e andetaget andas man ut 75% av luften och håller därefter andan så länge man kan. När man inte klarar hålla andan längre andas man in ett fullt, stort andetag och håller andan i 15 sekunder. Repetera ytterligare 3 gånger (så totalt 4 x 30 andetag). Totalt tar övningen ca 20 minuter. Under de 30 andetagen sänks koldioxidtrycket rejält, medan det återställs när man sedan håller andan. Samtidigt sänks syrgasmättnaden i blodet när vi håller andan. I mitt fall sjönk det så lågt som till 39% (om man nu kan lita på syrgasmätaren).

  Det som händer när vi sänker syret i blodet är att mer EPO tillverkas. EPO är ett hormon som ökar röda blodkroppar, vilket ökar blodets förmåga att föra med sig syre till musklerna. Därför är det populärt bland idrottare att dopa sig med EPO på konstgjord väg.

  Ytterligare en effekt av låga syrenivåer är att mjälten, vår blodbank som innehåller ca 8% av de röda blodkropparna, frigör en del av sina blodreserver i blodbanan, vilket återigen leder till en ökning av vår förmåga att transportera syre till våra organ och muskler. Så dessa båda effekter på blodet, EPO och mjälten, är troligtvis anledningen till att jag kände mig piggare.

  Avslappning respektive aktivering

  Summa summarum kan vi säga att grunden som Medveten Andning vilar på är avslappning och återhämtning, medan grunden inom Wim Hof är aktivering. Det finns inget rätt eller fel, båda sätten att andas har sin plats och vilket som är fördelaktigast beror på vart du befinner dig och vad du vill åstadkomma, dvs vill du slappna av eller vill du aktivera dig.

  En liknelse är att om vi tränar så kan vi göra det lågintensivt med låg puls respektive högintensivt med hög puls. Medveten Andning är då att likna vid lågintensiv träning medan Wim Hof andning är att likna vid högintensiv träning. När jag tränar gör jag dock merparten, ca 90%, lågintensivt och endast ca 10% högintensivt, vilket jag tror att vår kropp mår bäst av i det långa loppet.

  Det är högst troligtvis så att lågintensiv aktivitet, som till exempel att vandra eller samla nötter, bär, frukt, svamp etc., har dominerat kraftigt under vår evolution, medan den högintensiva aktiviteten vid jakt och flykt inte varit lika vanligt förekommande.

  Balans mellan feminin och maskulin energi

  Generellt verkar det som att Medveten Andning fram tills nu främst attraherar kvinnor, medan det främst är män som visar intresse för Wim Hof, något som är tydligt både bland kursdeltagare och utbildade Instruktörer.

  Båda den feminina och maskulina energin är såklart viktig för optimal balans. Samtidigt är min uppfattning att vi i samhället i stort har ett överskott på adrenalin, testosteron, sympatikus-påslag och maskulin energi och behöver lära oss att bli bättre på att slappna av, samarbeta och öka vår förmåga till inre utveckling, vilket ofta är associerat med feminin energi.

Skriv ett svar